FILM & FOLK: Patti Smith: Dream of

In by

Oplev Steven Sebrings prisvindende portrætfilm om musikeren og multikunstneren Patti Smith – også kaldt punkens gudmoder. Filmen introduceres af forfatter og filminstruktør Lars Movin.

Patti Smith: Dream Of Life / Instr. Steven Sebring/ US 2008 / 109 min.

Patti Smith: Dream of life er ikke nogen klassisk koncert- eller portrætfilm. Igennem 11 år har Steven Sebring fulgt den ikoniske multikunstner og stærkt sammensatte kunstnersjæl. Det har resulteret i en hyldest i form af en fragmentarisk fortalt poetisk og melodisk totaloplevelse af en film, der i sin form minder om Patti Smiths eget komplekse udtryk.

Fotografisk skønhed og intim, håndholdt kameraføring – filmen flyder mellem koncertoptagelser, rejser og privatliv, besøg hos mor og far og bæres hjem af Patti Smiths stemme, der både synger og læser op. Her fortælles om livet og døden og om inspirationskilderne i beat-generationens forgangsmænd, Allen Ginsberg, William Borroughs, William Blake og Bob Dylan. Filmen kan således også opleves som et varmt generationsportræt og et erindringsbillede af et svundet New York.

I 1975 holdt Patti Smith sit indtog på rockscenen med debutalbummet Horses, som i dag anses for et hovedværk i den tidlige punkrock. Hun har arbejdet med både gade-performance, teater og ikke mindst lyrik og litteratur – og har fungeret som brobygger mellem en række forskellige kunstmiljøer. Selvom hun aldrig har opnået stor kommerciel succes, har hun til gengæld opnået stor kunstnerisk anerkendelse.

I 2010 udgav hun den velskrevne og prisbelønnede selvbiografi Just Kids (samme titel på dansk), hvor omdrejningspunktet er hendes forhold til den berømte fotograf Robert Mapplethorpe, der døde i 1989. Bogen kredser om parrets søgen efter deres kunstneriske identitet og giver et fascinerende indblik i New Yorks kreative miljø i 60’erne og 70’erne, særligt omkring Chelsea Hotel, hvor personer som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Leonard Cohen, William Burroughs m.fl. holder til.

Inden visningen vil Lars Movin, der selv er dokumentarfilminstruktør og forfatter, give en introduktion til filmen og miljøet omkring Patti Smith. Lars Movin har siden 1990 udgivet mere end tyve bøger, heriblandt Beat – på sporet af den amerikanske beatgeneration, Dan Turèll – hele historien og Amerikansk avantgardefilm – fra surrealisme til poesi og politik. Hertil kommer et større antal dokumentarfilm, heriblandt The Misfits – 30 Years of Fluxus, Onkel Danny – portræt af en karma cowboy og Words of Advice – William S. Burroughs on the Road

Denne aften arrangeres i samarbejde med Biblioteket Kulturværftet.