SAMTALER PÅ KANTEN – Langt ude…

In by

Naturen til diskussion: Mød forfatterne Nanna Goul og Andrea Hejlskov i en samtale om mennesket og naturens tvetydighed. Øko-poesi, klima-krimier, nature writing og øko-kritik: naturen er på dagsordenen – og i den grad tilbage i litteraturen.

De to forfattere Nanna Goul og Andrea Hejlskov, der begge har boet langt ude i en skov, diskuterer med udgangspunkt i deres forfatterskaber natursyn, skoven som et fysisk og symbolsk sted – og hvordan de hver især har brugt naturen i deres forfatterskab.

Men hvorfor al den snak om natur? Skyldes naturens tilbagekomst i debatten og skriften de synlige klimaændringer og den stigende miljøbevidsthed? Skyldes det, at naturen kan bibringe det moderne menneske noget, som det trods al sin civilisation og urbane attituder har brug for?

Uanset årsagen har naturen utallige måder at vokse ind i litteraturen på, og til dette arrangement diskuteres måderne hvorpå natur og litteratur møder hinanden. Hvordan skriver man om naturen, hvordan indgår mennesket overhovedet i en meningsfuld relation med den – og er det overhovedet en størrelse, man kan stole på? Er det ikke netop stedet for det ukontrollerede, farlige og mystiske?

Om Andrea Hejlskov:
Forfatteren, samfundsdebattøren og aktivisten Andrea Hejlskov (f. 1975) har en række bøger bag sig, men slog igennem med sin bog Og den store flugt (2013), hvor forfatteren og hendes familie trak stikket og flyttede langt ud i de vilde svenske skove, hvor de bosatte sig som nybyggere og byggede deres egen bjælkehytte.

Om Nanna Goul:
Forfatteren, kritikeren og kulturskribenten Nanna Goul (f. 1980) har skrevet romanen Privat skov (2012) og senest novellesamlingen Erle Perle (2017), der begge i høj grad tematiserer skovens foruroligende kvaliteter, naturens tvetydighed og på en række områder forsøger at modernisere de oprindelige og brutale folkeeventyr.

Arrangementet er et samarbejde mellem Folkeoplysningens Samråd i Helsingør og Kulturværftet samt Biblioteket Kulturværftet.